Villa JB in Breukelen

Op een voormalig boeren erf aan rivier de Aa nabij Breukelen wordt een bijzondere woonvilla gebouwd. De villa is door Studio Vincent zo ontworpen dat deze mooie vergezichten biedt over de omliggende landerijen.

Constructieve uitdagingen in dit project zijn de open structuur ten behoeve van het uitzicht, en de gewenste open ruimte onder de kap.

 

Om een maximaal uitzicht te realiseren zijn de gevelkolommen zeer slank uitgevoerd. We hebben de grenzen opgezocht door op sommige plekken kolommen van slechts 40mm breed toe te passen.

 

De dakconstructie is volledig bio-based opgebouwd. De sporen maken een overspanning van ruim 6,5 meter en zijn daarom uitgevoerde als Kero S-beams. Door deze hoge-sterkte LVL (Laminated Veneer Lumber) toepassing, konden de sporen in slechts 36mm breed worden uitgevoerd, waardoor een prachtig rank lijnenspel in het dak zichtbaar wordt.

 

De nokgording waarop de sporen afdragen overspant ruim 8 meter en heeft een totale lengte van bijna 20 meter. Door de grote overspanning en de relatief hoge belasting is deze nokgording, uitgevoerd als een gelamineerd houten balk van 200x600mm, een beeldbepalend element in de villa. De ligger is in twee delen op locatie ingehesen en geassembleerd.

Architect:                       

Studio Vincent

Aannemer:                     

Bon Bouw

Uitvoeringstermijn:       

2020-2022

Beelden:                     

MWA Hart Nibbrig

en Studio Vincent

Gepubliceerd

19-10-2022

Delen