Buitenplaats Elswout

In opdracht van Weverbouw en Staatsbosbeheer heeft NAP ingenieurs meegewerkt aan de renovatie en herstelvan de monumentale bruggen die zich bevinden achter het poortgebouw van de historische Buitenplaats Elswout.

In de 17e eeuw werd Elswout gesticht door Carel du Moulin, maar het was de Amsterdammer Gabriel Marcelis die de eerste aanleg van Elswout voltooide. Door de eeuwen heen hebben vooraanstaande architecten bijgedragen aan de voortdurend aangepaste architectuur. De stijl van de buitenplaats veranderde geleidelijk aan met de verschuivende trends, van een Hollandse baroktuin tot een landschapspark.

 

Buitenplaats Elswout in Overveen is rijk aan vele prachtige, monumentale bruggen. Bijvoorbeeld de Gele Brug en de Kettingbrug zijn ware iconen en kenmerkend voor het aanzicht van Elswout. Om de bruggen voor de toekomst te behouden is onderhoud en herstel benodigd. Veel brugonderdelen en leuningen zijn onderhevig aan houtrot en zijn kapot.

 

Naast het advies en herstel van de bruggen heeft NAP ingenieurs het draagvermogen van de bruggen gecontroleerd op de maximale voertuig- en voetgangersbelasting. Daarnaast zijn de bruggen gecontroleerd op een specifieke aslast uit een middelgrote mobiele kraan, zo kan Staatsbosbeheer de veiligheid van bezoekers en het personeel wat de Buitenplaats onderhoud kan garanderen.

 

Met behulp van een 3D scanner heeft NAP ingenieurs de constructie van de brug ingescand, uit deze scans konden wij de afmetingen van de verschillende constructie onderdelen opmeten en evenals de zeeg van de bruggen.

 

Klik hier voor een intressant artikel over het herstel van de bruggen van de Buitenplaats Elswout.

 

Opdrachtgever:

Weverbouw en Staatsbosbeheer

Aannemer:

Weverbouw

 

Gepubliceerd

16-02-2024

Delen