Funderingsherstel

Als ingenieursbureau in monumentaal erfgoed hebben wij ruime ervaring met funderingsonderzoek, herstelbegeleiding en het creëren van extra bouwvolume, bijvoorbeeld met een kelder. Wij ontzorgen klanten gedurende het hele herstelproces.

Funderingsherstel bouwplaats

Waarom funderingsherstel?

Funderingsherstel kan verschillende redenen hebben. Zo kan de fundering van een gebouw beschadigd of verzwakt zijn, kan schade in het casco zijn ontstaan of is er de wens om het pand toekomstbestendig te maken. NAP ingenieurs kijkt mee en bespreekt de mogelijkheden. Hierbij kijken wij verder dan alleen het funderingsherstel.

Onze aanpak

Als duurzaam ingenieursbureau kijken wij verder dan naar alleen het herstellen van de fundering. Onze ervaring leert dat het begeleiden van een dergelijk herstelproject niet stop na het afleveren van de constructietekeningen of -berekeningen. Juist tijdens de uitvoering komt onze expertise van pas. Vaak worden tijdens sloop- en graafwerkzaamheden situaties aangetroffen die vragen om een snelle en vooral innovatieve adviseur. Hier maken wij als deskundig adviesbureau het verschil. Wij denken proactief mee en zijn respectvol naar monumentaal erfgoed. Indien gewenst ontzorgen wij de klant volledig tijdens het proces. Samen met de architect en alle benodigde adviseurs regelen wij het proces van start tot vergunning tot uitvoering.

 

Slechte funderingen

Praktijkvoorbeelden

Inzetbare technieken

Om het funderingsherstel zo soepel mogelijk te laten verlopen hebben wij vele technieken om in te zetten. Een greep uit de technieken die wij inzetten:

  • Vijzelen: Het op spanning brengen van funderingspalen
  • Vijzelen: Het corrigeren van de bestaande constructie voordat het funderingsherstel heeft plaatsgevonden
  • Tafelconstructie: Hierbij zetten we het bestaande pand als het waren op een tafel, alleen dan wel een tafel met meer dan vier poten. Zo pakken we het bestaande pand op tijdens het uitvoeren van het funderingsherstel. De rest van het pand ondervind hiermee geen hinder van het funderingsherstel.
  • Bouwkuip: Als gekozen wordt voor de aanleg van een kelder adviseren wij over de manier waarop op een veilige manier de grond onder de woning weggegraven kan worden.
  • Pompproef: Een pompproef is een essentieel onderzoek waarbij grondwater uit een testlocatie wordt opgepompt om de doorlatendheid van de ondergrond en de impact van de bemaling op de omgeving te bepalen. Deze proef helpt bij het inschatten van de benodigde bemalingscapaciteit en het voorkomen van risico’s zoals opbarsting of zettingen.
  • Heien, schroefpalen, injectietechnieken: We gebruiken de meest innovatieve paalsystemen om zo de impact op het bestaande tot een minimum te beperken.
  • Vijzelen: Het is belangrijk dat de oorzaak van het probleem wordt weggenomen. NAP ingenieurs onderzoek vooraf waarom funderingsherstel noodzakelijk is geworden om problemen in de toekomst te voorkomen.

 

Dit is maar een greep uit de technieken die wij toepassen. Elk project vraagt namelijk om een specifieke oplossing. Hier denken we graag in mee.

“Met innovatieve technieken zorgen wij voor efficiënt funderingsherstel, waarbij het bestaande pand zoveel mogelijk gespaard blijft.”

1
Heading 1
Dit is een korte uitleg van de stap
2
Heading 2
Dit is een korte uitleg van de stap
3
Heading 3
Dit is een korte uitleg van de stap

“Het behoud van houten paalfunderingen begint bij het constant houden van de grondwaterstand om verzakkingen en schade aan gebouwen te voorkomen.”

Funderingsproblematiek

Een groot deel van de gebouwen in Nederland is gefundeerd op palen. Essentieel voor de houten paalfundering is de grondwaterstand, omdat fluctuaties hierin direct verband houden met de integriteit van de fundering en eventuele schade aan gebouwen kan veroorzaken. Doordat de palen in het water staan, kan geen zuurstof toetreden. Wanneer zuurstof in aanraking komt met de houten funderingspaal of met het kesp- en langshout, kan houtrot ontstaan. Gevolg is dat het funderingsmetselwerk verzakt, dit leidt vervolgens tot scheurvorming en scheefstanden.

Klimaatverandering

Nederland kampt met de gevolgen van klimaatverandering. De lange periodes van droogte zorgen voor schommelingen in de grondwaterstand. Paalfunderingen komen steeds vaker droog te liggen, waardoor bacteriële aantasting van het hout optreedt en de funderingsproblematieken toeneemt.
Ook bij een fundering “op staal”, oftewel zonder palen, speelt de grondwaterstand een grote rol in de draagkracht van de fundering. Als de grondwaterstand fluctueert, verandert namelijk ook de draagkracht van de bodem. Bij de grote fluctuaties in de grondwaterstand zoals die in bijvoorbeeld 2023 hebben plaatsgevonden, kan dit leiden tot zakkingen van gebouwen met een dergelijke fundering.

Twijfels over uw fundering? Wij helpen u verder

Heeft u het vermoeden dat uw fundering hersteld dient te worden of is er reden om aan de staat van de fundering te twijfelen? Wij denken graag met u mee, vraag vrijblijvend een oriënterend gesprek aan!