Ecomare, De Koog op Texel

Menig binnenlandse vakantieganger heeft wel eens een bezoek gebracht aan natuurmuseum en zeehondenopvang Ecomare op Waddeneiland Texel.

Een bestaande constructie controleren op extra gewicht doen we dagelijks. Op het gewicht uit installaties, of zonnepanelen bijvoorbeeld, piece of cake. Maar het skelet van een Vinvis was ook voor ons een primeur. Voor Ecomare (Texel) onderzochten we of dit reusachtige skelet aan de bestaande kelderconstructie kan hangen. Alleen de schedel heeft al een gewicht van 1100kg en een lengte van bijna 6 meter ‍♂️.

 

Om de zeehonden van het iconische X-bassin meer privacy te geven heeft Karres en Brands daarnaast een duintuin voor de zeehonden ontworpen. Deze duintuin zorgt voor een belastingtoename op het bestaande kelderdek, de kolommen en de fundering. NAP ingenieurs heeft een controleberekening uitgevoerd van de bestaande constructie en heeft de betonnen keerwand berekend. Op deze manier zorgen wij samen voor een mooie omgeving, waar de zeehonden gelukkig oud kunnen worden.

 

 

Opdrachtgever:

Stichting Texels Museum

Architect:

Karres en Brands

Gepubliceerd

01-02-2024

Categorie

Delen