Nieuwe Spiegelstraat

Omstreeks 1883 is dit monumentale kantoorpand aan de Nieuwe Spiegelstraat  gerealiseerd. Het casco is opgebouwd uit gemetselde gewelfvloeren op stalen liggers, ondersteund door stalen en gietijzeren kolommen. Op de begane grond is de orginele brandkluis nog aanwezig. 

Het interieur van het monument wordt in oude glorie hersteld, waarbij de ritmiek van de bestaande balkenstructuur wordt geaccentueerd. De entreepartij wordt volledig vernieuwd, voorzien van een 'zwevende' stalen trap en een glazen lift. 

Door eerdere verbouwingen is door toevoeging van stalen versterkingen en extra druklagen het totale vloerpakket fors toegenomen. Door de constructie te optimaliseren en bouwkundig en constructief met elkaar te integreren is de verdiepingshoogte weer gemaximaliseerd. 

De kapconstructie, waar in het verleden een dragende binnenwand lijkt te zijn verwijderd, wordt op authenieke wijze hersteld door houten versterkingen aan de onderzijde van de spantbenen te verlijmen en verschroeven. Zo blijft de ranke vorm in tact en hoeft geen staal te worden toegepast in de verder volledig houten kapconstructie.

Opdrachtgever:

Group Aaron

Directievoering:

Landmark Vastgoed

Architect:

Heyligers Design & Projects & ZZDP architecten

Hoofdaannemer:

K Dekker Infra

Fotografie:

Wijnanda Duits

Uitvoering:

2020-2021