Dorpshuis Vreeland: Ruimte voor verbinden

In het schilderachtige Vreeland, een dorp gelegen in de gemeente Stichtse Vecht in de provincie Utrecht, mogen de inwoners in 2025 het vernieuwde Dorpshuis Vreeland benutten. Het inspirerende gebouw is ontworpen door Heren5 architecten, en volgt uit een intensief participatietraject met Gemeente Stichtse Vecht en de omwonenden.

Dorpshuis Vreeland vormt het kloppende hart van het dorp, waar buren samenkomen voor sport, een potje biljart, en gezellige momenten met een warme kop koffie. Strategisch gesitueerd tussen het historische dorpscentrum en de naoorlogse uitbreidingswijk, dicht bij de Vecht. Dorpshuis Vreeland lijkt op een verzameling van huizen, waarbij in elk huis ruimte is voor diverse activiteiten. Hier vinden we een bruisend cultuurcentrum met een bar en verhuurbare ruimtes, alsook een sportief onderkomen, speciaal voor sportverenigingen en de plaatselijke basisschool. Dorpshuis Vreeland is verankerd in deze omgeving en werkt als verbindende factor tussen de Vreelanders.

Opdrachtgever:

Gemeente Stichtse Vecht

Architect:

Heren5 (Jeroen Atteveld, Marilu de Bies, Joanna Kosowicz, Gertjan Laan)

Installatie- en Bouwfysica advies:

DWA

 

De Vreelanders kregen de gelegenheid om via een intensief participatietraject mee te denken over de toekomst van hun geliefde ontmoetingsplek, Dorpshuis Vreeland. De waardevolle inbreng van de Vreelanders die werd verzameld middels een kwalitatieve enquête, vormde het fundament voor het project. Een speciale ontwikkelingsgroep bestaande uit directe buurtbewoners en gebruikers leverde een waardevolle bijdrage aan zowel het programma als het ontwerp. Deze samenwerking met de gemeenschap resulteerde in een ontwerp dat naadloos aansluit bij de behoeften en wensen van de Vreelanders.

 

De architectuur van het Dorpshuis Vreeland wordt gekenmerkt door een aaneenschakeling van karakteristieke huizen. Deze huizen variëren in grootte en zijn opgetrokken uit mergel-kleurige bakstenen. De raamopeningen variëren in vorm en diepte, wat elk huis een uniek karakter geeft en bijdraagt aan de dynamiek van de gevel. De diepgelegen ramen creëren gezellige hoekjes aan de zijde van het plein, terwijl de gedetailleerde ramen in het gevelvlak juist voor intieme nissen zorgen in de huiskamer van het Dorpshuis Vreeland.

 

De constructie is in basis opgebouwd middels een duurzaam skelet van gelamineerd hout. In de gevel zijn nestkasten geïntegreerd die een thuis bieden aan vogels, vleermuizen en insecten. Op deze manier wordt het Dorpshuis Vreeland harmonieus ingepast in de omgeving en biedt het ruimte voor de Vreelanders om met elkaar in contact te komen.