Westertoren in Amsterdam

Tijdens planmatige herstelwerkzaamheden aan de Westertoren, onderdeel van de Westerkerk in Amsterdam, is lokale schade aangetroffen in een van de gemetselde constructies. 

In opdracht van de gemeente Amsterdam is door ons ingenieursbureau een gedetailleerde analyse uitgevoerd op basis van beschikbare monitoringsdata, een visuele inspectie en een uitgevoerde 3D-laserscan. Hierbij lag de focus op het analyseren en verklaren van aangetroffen schades in een monumentaal kruisribgewelf op een van de verdiepingen van de toren in relatie tot de beschikbare monitoringsdata. Zakkings- en scheefstandsmetingen werden zorgvuldig geëvalueerd, ondersteund door moderne technologie om een nauwkeurig beeld van de structurele toestand te verkrijgen. Deze bevindingen vormden de basis voor verdere inspectie, met specifieke aandacht voor scheurvorming in het kruisribgewelf van de toren.

Expertise in Kalkgroutinjectie: Een Bewezen Aanpak

In dit hersteladvies hebben we onze opgedane kennis en ervaring op het gebied van kalkgroutinjectie geïntegreerd, eerder met succes toegepast bij het herstellen van monumentale Werfkelders in Utrecht. Deze bewezen expertise in restauratietechnieken draagt bij aan een doeltreffende aanpak van de Westerkerk, waarbij traditionele methoden samenkomen met moderne inzichten.

Opdrachtgever:

Gemeente Amsterdam

Architect:

Archivolt Architecten B.V.

Monitoring:

Fugro

Aannemer:

Witte Bouw