Warmteoverdrachtstation IJburglaan

Aan de IJburgbaai, tegenover het sluishuis bij de kruising Haringbuisdijk en IJburglaan, ligt het nieuwe warmteoverdrachtstation. Het primaire warmtenetwerk wordt door het warmteoverdrachtstation overgedragen aan het warmtenet van Steigereiland. Bewoners kunnen hierdoor hun woning verwarmen en warm water ontvangen. Het gebouw is monoliet opgebouwd uit cortenstaal. De sleuven in de sculpturale monoliet zorgen voor verhulling en onthulling van de technische installaties. Hierdoor wordt de nieuwsgierigheid van toevallige passanten gewekt over de wereld van warmte.

De spannende doorzichten in de sleuven naar de installaties dragen bij aan de bewustwording van het comfortniveau van de Amsterdammer. Tevens dient één van de sleuven in de monoliet als zitplek voor mensen die wachten op de tram of voor diegene die even wilt uitrusten. Het gebouw draagt daarmee niet alleen bij aan de warmtevoorziening, maar geeft ook verblijfskwaliteiten van de openbare ruimte aan het achtergelegen Steigereiland.

Constructief is gebruik gemaakt van het architectonische cortenstaal. Door het cortenstaal aan stalen kolommen en liggers te bevestigen wordt hierdoor ook de stabiliteit gecreëerd. Hierdoor is minimaal staalgebruik gecombineerd met de visie van de architect.

Opdrachtgever:

Vattenfall

Architect:

Heren 5

Dingeman Deijs Architects

Aannemer:

Zwart b.v.

Beelden:

Studio PXL

Luuk Kramer