Oostkerk in Middelburg

De Oostkerk in Middelburg is een enorme zeventiende-eeuwse protestante koepelkerk, in bezit van Stichting Monumentenbezit. Het gebouw staat in de ‘Top 100 van de Nederlandse Monumenten’. Door de enorme omvang van de het kerkgebouw en de verouderde installaties zijn de energiekosten hoog en heeft het gebouw ook een flinke CO2 footprint. Door de eigenaar is besloten om een grootschalig verduurzaming van het topmonument uit te voeren, om het gebouw ook in de toekomst verantwoord te kunnen blijven gebruiken voor evenementen, voorstellingen en exposities.

 

Maar hoe verduurzaam je een top 100 monument, waarvan zelfs het interieur hoogmonumentaal is? Dat wordt in onderstaande video uitgelegd.

Om het kerkgebouw zo veel mogelijk te ontzien, is een pand naast de koepelkerk aangekocht om daar de installaties in te kunnen plaatsen. Er is een warmtepomp met bijbehorende geluidsdempers, een cv-opstelling en een deel van de regeltechniek in het pand geplaatst. Door NAP ingenieurs is het casco van dit bijgebouw ingemeten, doorgerekend en waar nodig versterkt om de belastingen en trillingen uit deze installaties op te kunnen vangen. 

Opdrachtgever en architect:                   

Stichting Monumentenbezit

Aannemer:

Bouwgroep Peters

Adviseur installaties:

Bordewijk Adviseurs

 

In het kerkgebouw zijn bestaande verdiepingsvloeren rekenkundig geconntroleerd en benut om de installaties op af te steunen. Plaatselijk zijn in dragende wanden van de kerk leidingdoorvoeren aangebracht, met respect voor het monument. 

 

Op beganegrondniveau is een nieuw tweelaags volume in de koepelkerk gebouwd waarin toiletruimten zijn toegevoegd. Omdat dit volume op het bestaande dek van een reinwaterkelder moest afsteunen, is de constructie van dit bouwwerk opgebouwd uit zeer slanke houtprofielen.