OBA Molenwijk

In het hart van Amsterdam-Noord heeft de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) Molenwijk recentelijk een opvallende transformatie ondergaan, waarbij het traditionele bibliotheekconcept een eigentijdse, multifunctionele gedaante heeft gekregen. Naar ontwerp van MINT Architecten is een voorheen ingetogen pand omgetoverd tot een toegankelijk, uitnodigend gebouw dat niet alleen de aandacht trekt, maar ook een welkome toevoeging vormt voor de hele gemeenschap.

Van Bescheiden naar Gastvrij

Ooit een bescheiden gebouw, verscholen in een hoek van een winkelplein, straalt OBA Molenwijk nu als nooit tevoren. Het was te bescheiden voor zijn belangrijke rol in de wijk en gemeenschap. Mint Architecten zag potentieel voor verandering en stelde voor het gebouw te transformeren tot een zichtbare, gastvrije en transparante hub voor kennis en gemeenschap. De open, zeer ranke, stalen draagconstructie draagt bij aan deze open uitstraling. De constructie is zichtbaar, maar tot een minimum beperkt.

 

Flexibel en Inclusief Ontwerp

Architect David Tol benadrukt de inclusiviteit van het ontwerp, waarbij de bibliotheek verschillende ruimtes biedt voor diverse behoeften. Het is een gebouw voor iedereen, met aandacht voor privacy en veiligheid. De flexibiliteit van de ruimtes maakt het mogelijk om aan verschillende activiteiten en behoeften tegemoet te komen.

 

Fijnste Bibliotheekcafé

De vernieuwde OBA Molenwijk is niet te missen - het is niet alleen een bibliotheek, maar een levendige gemeenschapsruimte die de kern vormt van het lokale leven in Amsterdam-Noord. En sinds kort is het café uitgeroepen tot een van de fijnste bibliotheekcafé ’s van Amsterdam. Het kan niet anders dat onze fijne constructie daaraan een bijdrage heeft geleverd.

Jaar:

2021-2023

Opdrachtgever:

Openbare Bibliotheek Amsterdam

Architect:

MINT Architecten

Meubelmaker & Interieurbouwer:

Bitter en Van Raam

Kassenbouw:

Reytec Innovation Projects

Installatie Techniek:

Van Eeden Installaties

Fotograaf:

Jordi Huisman

Gepubliceerd

30-01-2024

Categorie

Delen