Kunstwerk 'Palenhuis' op de kop van Sluisbuurt, Amsterdam

Woontorens in de Amsterdamse Sluisbuurt schieten straks de lucht in, tot 125m hoog. Maar kunstenaar Piet van Wijk zegt: ‘Wie de lucht in wil moet eerst de grond in” en bedacht een ode aan de Amsterdamse paalfundering. Zijn plan voor het Palenhuis is geselecteerd als een van de vijf kandidaten om als toekomstige landmark op de kop van de Sluisbuurt op Zeeburgereiland te komen staan.

Ondertussen is door de gemeente bekendgemaakt dat 'Het Palenhuis' winnaar is van de prijsvraag Sluisbuurt. Ruim 2000 Amsterdammers stemden online.

Piet van Wijk: "De Amsterdammers hebben mijn 'Palenhuis’ gekozen. Dat ik dit als tijdelijk ‘landmark’ mag realiseren maakt me trots. Het is een mooi en simpel ontwerp, een ode aan de oer-Hollandse heipaal, want ‘wie de lucht in wil, moet eerst de grond in.’ Het is een onverbiddelijke voorwaarde voor het bouwen in Amsterdam. Zeker hier in de Sluisbuurt, waar serieuze hoogbouw in drassige bagger wordt neergezet. Het Palenhuis wordt een herkenningspunt van 20 meter hoog gemaakt van cortenstaal en is van grote afstand te zien. Wat mij betreft wordt het uiteindelijk hét embleem van de Sluisbuurt."

Het kunstwerk zal tot 1 juli 2026 op de zuidoostelijke punt van de Sluisbuurt komen te staan. 

Kunstenaar:                       

Piet van Wijk

Architect:                       

DAMAST Architects

Kostenbegroter:       

AMBAS bouwkundig kostenbureau

Bouwteampartners:       

Tata Steel IJmuiden

Van 't Hek Funderingstechniek

Vroom Funderingstechnieken

Dura Vermeer

Gepubliceerd

09-11-2021

Categorie

Delen