Joods Cultureel Kwartier

Het Joods Cultureel Kwartier bestaat uit het Joods Museum met het Joods Museum junior, de Portugese Synagoge, de Hollandsche Schouwburg en het Nationaal Holocaustmuseum, en is gesitueerd in het hart van Amsterdam. Een deel van de kantoren bevindt zich in het gebouw tegenover het Joods Museum: in het Arsenaal. In dit ensemble van monumentale gebouwen is de eeuwenoude Joodse cultuur en historie zeer goed behouden gebleven en toegankelijk gemaakt voor publiek. Om deze topmonumenten en de daarin geëxposeerde stukken ook in de toekomst toegankelijk te laten zijn voor publiek, is aan NAP ingenieurs gevraagd een onderzoek te doen naar de sterkte en brandveiligheid van de bestaande constructies van het ensemble.

Door NAP ingenieurs is zowel in de beschikbare archieven als op locatie onderzoek gedaan naar de aanwezige bestaande constructiedelen. Van deze overwegend houten constructiedelen is vervolgens door middel van rekenkundige controleberekening vastgesteld wat de toelaatbare vloerbelasting per ruimte binnen het museum ensemble kan zijn.

 

Plaatselijk is in samenwerking met Stichting Hout Research een visueel vervolgonderzoek uitgevoerd. Met behulp van dit onderzoek kon worden vastgesteld dat plaatselijk een sterkere houtsoort is toegepast dan op basis van archiefstukken kon worden aangehouden. Dit restdraagvermogen resulteerde in een hogere toelaatbare vloerbelasting.

Opdrachtgever:

Joods Cultureel Kwartier

Directievoering en begeleiding:

Wijngaarde & Partners

Architect:

Boparai Associates Architekten

Brandadviseur:

Royal HaskoningDHV

Houtadviseur:

Stichting Houtresearch

Beelden:

Joods Cultureel Kwartier en Wijnanda Duits

 

Gepubliceerd

13-02-2023

Delen