IJburg Centrumeiland kavel 14-03

Op IJburg Centrumeiland zijn de eerste contouren van appartementengebouw ‘De Noorderzon’ zichtbaar. Het appartementengebouw is opgedeeld is in drie appartementen en wordt uitgewerkt in collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO). Het ontwerp van architectenbureau The Way We Build laat een open structuur zien. Waar mogelijk zijn duurzame materialen toegepast.

 

De flexibele beganegrond is vrij indeelbaar door de aangehouden kolommenstructuur. In het ontwerp is slim omgegaan met het materiaalgebruik. Zo zijn de woningscheidende vloeren van beton gemaakt om voldoende massa voor akoestische demping te borgen, terwijl de niet-woningscheidende vloeren van hout zijn gemaakt zodat op deze lagen de flexibiliteit naar de toekomst toe maximaal zal zijn. Ook wordt op deze manier veel beton uit het ontwerp weggelaten  en daarmee wordt de CO2 footprint van het gebouw verkleind.

In de fundering zijn energiepalen toegepast. De energiepaal is een geprefabriceerde betonnen paal. In deze paal is een kunststof element opgenomen over de lengte van de paal, welk kan worden aangesloten op de warmtepomp. Op deze manier kan de warmtepomp in de winter verwarmen en in de zomer koelen. ‘De Noorderzon’ is al met al een prachtig ontwerp waarbij flexibiliteit, creativiteit en duurzaamheid hand in hand gaan!

Als de zonnepanelen op het dak en de energiepalen te veel energie produceren om alleen het appartementen mee te voorzien, kan de restenergie worden gebruikt om de jacuzzi op het dak te verwarmen. Het dak van ‘De Noorderzon’ is hiervoor geschikt gemaakt.

Opdrachtgever:                 

CPO 'De Noorderzon'

 

Architect:                   

THE WAY WE BUILD

 

Aannemer:           

MyWonen

Gepubliceerd

13-06-2022

Delen