Gastvrije Hoeve in Amstelveen

In de polder tussen Amstelveen en Uithoorn liggen een aantal rustieke erven met daarop veestallen en een aantal woongebouwen, in bezit van de Diaconie van Amsterdam. Naar ontwerp van Inbo architecten worden deze ensembles omgebouwd tot Gastvrije Hoeve. De Gastvrije Hoeve zal een verzamelplaats zijn voor een combinatie van wonen en werken, met ruimte voor cultuur.

Door NAP ingenieurs is een analyse gemaakt van het bestaande vastgoed op de erven. Beoordeeld is welke bouwdelen geschikt zijn voor hergebruik en welke aanpassingen nodig zijn om deze weer veilig te kunnen gebruiken. Dit onderzoek, naar onder andere de bestaande houtkwaliteit en aantasting, is in samenwerking met VanLierop uitgevoerd. Geconcludeerd is dat de stallen vrijwel geheel behouden konden blijven. Voor één van de stallen is een aanpassingsontwerp gemaakt waarbij bestaande gelamineerde spanten zullen worden verhoogd om zo meer stahoogte te creëren.

 

Twee woongebouwen zullen opnieuw worden opgebouwd. De gebouwen, vormgegeven naar een schuur-typologie, zullen volledig in bio-based materialen worden gerealiseerd. Bij het ontwerp van de fundering van deze bouwdelen is in samenwerking met de aannemer rekening gehouden met de beperkte bereikbaarheid van de bouwlocatie.

Opdrachtgever: 

De Protestantse Diaconie

AHAM Vastgoed

JHF Schopman & Zonen

Directievoering en begeleiding:

Wijngaarde & Partners

Architect:                       

Inbo architecten

Bouwfysisch adviseur:                       

Blonk Advies

Samenwerking houtonderzoek:

Van Lierop

Aannemer:                       

De Nijs en Zonen

Beelden:                       

Inbo architecten