Circulaire overkapping Academie van Bouwkunst

The Graduation Show 2019 van de Academie van Bouwkunst, waar de afstudeerwerken van de studenten van de Master of Architecture te zien zullen zijn, zal in het academiegebouw plaatsvinden. Om alle werken tentoon te kunnen stellen wordt de monumentale binnenplaats van het academiegebouw tijdelijk overkapt.

Veel tijdelijke tentoonstellingen eindigen als afval. Enorm zonde van al dat materiaal vinden wij. NAP ingenieurs heeft, in samenwerking met Bruno Vermeersch en Michiel Zegers, een volledig circulaire overkappingsconstructie ontworpen die met uitsluitend geleende materialen kon worden opgebouwd. De constructieve uitdaging van dit ontwerp is dat, om de bouwmaterialen na gebruik weer in te mogen leveren, er geen geschroefde verbindingen mogelijk zijn. De constructie is daarom deels op basis van ballast en afschuiving ontworpen, en deels met spanbanden gekoppeld.

De Graduation Show 2019 en de circulaire overkapping zijn van 1 t/m 3 november te zien in het academiegebouw aan het Waterlooplein 213 in Amsterdam. De opening vindt vrijdag 1 november om 17:00u plaats. Meer informatie over de Graduation Show 2019 en het volledige programma vindt u hier.

Architect:                       

Bruno Vermeersch

i.s.m.

Michiel Zegers

Samenwerkingspartners:                     

New HorizonStiho, Koers, FVR Trading, Heineken, 50 Minutes, ALD, Leon de Lange, MK2, MV, Cognizant en Beamsystems

Opdrachtgever:                     

Academie van Bouwkunst, Amsterdam

Uitvoeringstermijn:       

2019

Architect Bruno Vermeersch: "Sinds het bestaan van de academie (110 jaar) zijn er plannen gemaakt, betekent en zelfs vergund, maar nooit is het geprobeerd om de historische binnenplaats te overkappen. Nu met deze expositie zijn we hiertoe in staat gebleken en vooral door het circulair denken. Geen enkel onderdeel verdwijnt uit de bouwcyclus, geen enkel materiaal zal als afval de wereld verlaten.” Mede dankzij Koers ben ik er uiteindelijk in geslaagd om deze droom voor elkaar te krijgen.

Gepubliceerd

28-10-2019

Categorie

Delen