Circulaire DFH-Eco funderingspaal

Circulair bouwen heeft de toekomst en circulaire producten volgen elkaar dan ook in hoog tempo op. In de fundering bleef dit ontwikkeling tot nu toe echter achter. NAP ingenieurs heeft in samenwerking met Duurzaam Funderingsherstel een circulaire funderingspaal ontwikkeld om hier verandering in te brengen.


Circulaire bouwwerken staan tot nu toe vrijwel altijd op ‘teleurstellend traditionele’ funderingen. Dat geldt zelfs voor demontabele tijdelijke gebouwen. Samen besloten wij de bestaande DFH-paalsysteem door te ontwikkelen tot een circulaire funderingspaal, de DFH-eco-paal.

Samenwerkingspartner:                       

Duurzaam Funderingsherstel

 

Citaten tekst:                       

Henk Wind // Bouwwereld

 

Citaat artikel Bouwwereld.nl:

Centrisch element
De DFH-paal is een stalen paal met schroefdraad, die met een kleine (electro)motor trillingvrij en zonder zware vervuilende machines tot de draagkrachtige zandlaag worden geschroefd. DFH gebruikt de paal om funderingen te herstellen, waarbij ze naast de funderingsbalk in de grond worden gedraaid. Voor circulaire nieuwbouw moest de kopplaat daarom zo worden aangepast dat de paal als centrisch funderingselement kan worden gebruikt. De paal is nu zowel geschikt als drager van een bovengrondse stalen ligger als van een ondergrondse (prefab) beton balk.

Tot 20 meter
Er zijn meer van dit soort schroefsystemen, maar veelal voor beperkte belastingen en beperkte dieptes. De DFH-eco paal kan een centrische belasting van 100 tot 140kN dragen, uiteraard afhankelijk van de ondergrond. Dankzij de modulaire opbouw, kan de paal met een door constructeur te bepalen schijfdiameter tot wel 20 meter diepte aangebracht worden. Het is daarmee een geschikt systeem voor lichte en middelzware bouwwerken, van één of twee bouwlagen.

Een goede stap
De palen hoeven door de toegepaste voorbehandeling niet met beton te worden omgoten. Als het bouwwerk wordt verplaatst of gedemonteerd, kunnen de palen simpelweg weer uit de grond geschroefd worden. Het systeem is voorzien van een demontabel koppelsysteem en daarmee een goede stap richting een circulaire maatschappij.

Meer informatie over de DFH-Eco paal?

Laat via dit formulier uw gegevens achter, dan nemen wij contact me u op.

Gepubliceerd

24-04-2020

Categorie

Delen