Herbestemming en transformatie

In de dynamische wereld van binnenstedelijke ontwikkeling, waar ruimte schaars is en behoud van erfgoed een complexe uitdaging vormt, transformeert NAP ingenieurs stedelijke uitdagingen in duurzame, innovatieve oplossingen. NAP ingenieurs bedenkt oplossingen die gebouwen nieuw leven geven, met behoud van karakter. Zo maken we herbestemming haalbaar, duurzaam en toekomstbestendig.

nieuwe-spiegelstraat

De uitdaging van herbestemmen

Herbestemmen van bestaande gebouwen biedt grote kansen, maar brengt ook flinke uitdagingen met zich mee. Zeker in een tijd waarin ruimte schaars is, erfgoed beschermd moet worden én de vraag naar duurzame oplossingen groeit, vraagt herbestemming om zorgvuldige afwegingen.

In stedelijke gebieden is de beschikbare ruimte beperkt. Herbestemming kan hier een uitkomst bieden: het hergebruik van bestaande gebouwen draagt bij aan duurzaam ruimtegebruik en behoud van het cultureel en historisch erfgoed. Tegelijkertijd betekent dit dat er gewerkt moet worden binnen bestaande contouren, wat flexibiliteit in ontwerp en functiebehoud vraagt.

Bestaande gebouwen brengen technische uitdagingen met zich mee. Denk aan brandveiligheid, akoestiek en kennis van het bestaande. Zo voldoen oudere gebouw vaak niet aan de hedendaagse brandveiligheidsnormen en vergen nieuwe gebruiksfuncties andere vormen van isolatie. Daarnaast zijn archiefgegevens vaak beperkt. In de loop van de jaren zijn tekeningen verloren gegaan en is zoveel veranderd dat de tekeningen die er zijn vaak niet overeenkomen met de werkelijkheid.

Herbestemmen vraagt dus om een combinatie van creativiteit, technische knowhow en respect voor het verleden. Alleen dan kan een oud gebouw met een nieuwe functie weer toekomstbestendig worden gemaakt.

Onze werkwijze bij transformatie

Een gebouw een andere bestemming geven of te transformeren vraagt om een specifieke aanpak. Veel oude gebouwen zijn uniek en passen niet in een projectmal. We beginnen daarom met een analyse van wat er bekend is. Welke documenten zijn er in het archief? Hierbij kijken we niet alleen naar bouwtekeningen, maar zoeken we ook naar fotomateriaal. Heeft de vloer bijvoorbeeld gediend als opslag voor bommen en granaten?

Naast het archiefmateriaal komen we ook de locatie bekijken. We maken hierbij gebruik van de nieuwste 3D-technologie om de bestaande constructie in kaart te brengen. Dit levert ons een gedetailleerd model op van de bestaande situatie. Tot aan de laatste spijker aan toe. Met deze informatie en de wensen van de klant komen we tot een uitvoerbaar ontwerp, maar daar houdt het voor ons niet op. Wij ondersteunen ook tijdens de uitvoering.

Zeker bij oude gebouwen wordt er tijdens de uitvoering nogal wat onverwachts aangetroffen. Om hier adequaat op de reageren sluiten wij ook tijdens dit proces graag aan. Zo houden wij korte lijntjes met de aannemer om direct een antwoord klaar te hebben zodat de aannemer verder kan.

Archief afbeelding

Praktijkvoorbeelden

1
Heading 1
Dit is een korte uitleg van de stap
2
Heading 2
Dit is een korte uitleg van de stap
3
Heading 3
Dit is een korte uitleg van de stap

Technische innovaties voor oude gebouwen

Als onderdeel van het restauratiefonds zetten wij ons, samen met andere experts, in voor effectief behoud van oude gebouwen. Hierbij maken we gebruik van de nieuwste technieken. Denk hierbij aan memory steel, koolstofvezelwapening, overlagen van bestaande vloeren of ps-renovatievloeren. Met een KCAF certificaat op zak kunnen wij bijstaan bij zelfs de meest uitdagende projecten.

Praktijkvoorbeelden

Bestaande gebouwen vergen een bijzondere aanpak waar wij gespecialiseerd in zijn. Heeft u een herbestemming of transformatie in gedachte. Wij denken graag met u mee in het zoeken naar een duurzame oplossing.